Przepisy

Na tej stronie znajdą Państwo wszystkie przepisy kulinarne smakołyków egzotycznych, które pojawiły się na naszych spotkaniach:)
🍰 🍲 🍪 🍩 🍨 🍣 🍚 🍜 🍝 🍡



K U B A:  TORTICAS DE MORON
Doskonałe kubańskie ciasteczka do kawy, aromatycznie pachnące skórką limonki

Od Ani Serwatkiewicz
(funpage: Serwi's Cooking)


Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 łyżeczki soli
• 1 szklanka miękkiego masła
• 2/3 szklanki cukru
• 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
• 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1 duże jajko
• dżem (najlepiej z guawy, jednak może być z dowolnych owoców)

WYKONANIE:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
2. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z limonki w jednym naczyniu.
3. Masło ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia i uzyskania lekkiej konsystencji kremu.
4. Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy kolejno jajko i sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników.
5. Gdy składniki się połączą, dodajemy małymi porcjami mąkę.
6. Ciasto przekładamy na stolnice lub blat wysypaną mąką, ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8cm. Z użyciem małej wykrawaczki luk szklanki wycinamy okręgi z ciasta, które układamy na wyłożonej papierem blasze. W każdym krążku formujemy palcem niewielkie wgłębienie, które wypełniamy małą ilością dżemu.
7. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 12-15 minut (do momentu aż krążki zaczną się lekko rumienić).
8. Po wyciagnięciu z piekarnika ciastka studzimy na kratce. Po ostygnięciu można je dodatkowo ozdobić przygotowując lukier z soku z limonki i cukru pudru.
Porcja powinna starczyć na ok. 25-30 ciastek (lub nawet więcej, w zależności od grubości ciastek).
 

N I E M C Y: Smalzkuchen - mini pączusie
Od Katarzyny Fankidejskiej

Składniki:
500 g mąki
20 g drożdży
250 ml letniego mleka
2 jajka (żółtka)
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski, dać drożdże i mleko i dobrze wyrobić. Dodać cukier i delikatnie wymieszać . Zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto o grubości 1 cm i pokroić w kwadraciki wielkości 2 cm lub wykrawać kieliszkiem kółka. Można chwilę jeszcze zostawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć porcje na gorącym smalcu. Wykładać na papier kuchenny i posypać cukrem pudrem. 

C H I N Y: Ciasteczka z zieloną herbatą
ciastka z zielonej herbaty
SKŁADNIKI:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         3 łyżki matcha (może być również domowym sposobem zmielona zielona herbata, ale wtedy ciastka nie będą tak soczyście zielone)
·         0,5 szklanki cukru
·         0,5 szklanki oleju roślinnego
·         odrobina wody
·         kilka łyżeczek cukru pudru
·         nasiona sezamu do obtoczenia
·         taro (bardzo popularny w Chinach składnik deserów, można ewentualnie zastąpić ananasem)
PRZYGOTOWANIE:
·         Przesiej mąkę i matcha, wymieszaj.
·         W drugim naczyniu rozetrzyj cukier z olejem, następnie dodaj mieszkankę mąki i matcha.
·         Ugnieć i rozwałkuj ciasto (uważaj by nie było za cienkie!) a następnie wytnij  z niego (np. za pomocą brzegu szklanki) płaskie, okrągłe placki.
·         Rozgnieć taro (lub ananasa) z odrobiną cukru pudru. Tak przygotowane nadzienie ułóż na jednym kawałku ciasta i przykryj go drugim, następnie zlep brzegi.
·         Obtocz krawędzie ciastek w sezamie.
·         Piecz przez 8 do 10 minut w temperaturze 220°C na blasze wyłożonej pergaminem.

 I N D I E: Masala chai 

Składniki:
  • 2 łyżki dobrej jakości czarnej herbaty lub 4 torebki ekspresowej
  • 5 łyżeczek cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3-4 goździki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml mleka 
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy kubek (ok. 200 ml) wody. Wsypujemy cukier, przyprawy i herbatę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.
Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.

rada: Do przyrządzania napoju najlepiej użyć mleka pełnotłustego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz