Na tej stronie znajdą Państwo wszystkie przepisy kulinarne smakołyków egzotycznych, które pojawiły się na naszych spotkaniach:)
🍰 🍲 🍪 🍩 🍨 🍣 🍚 🍜 🍝 🍡
P O D L A S I E: SERNICZKI
pobrane z: Domowa kuchnia Aniki
SKŁADNIKI:
- 1,35 kg białego półtłustego sera w kostce
- 90 dag ziemniaków
- 45 dag mąki przennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- sól, cukier
- kwaśna śmietana do polania
- tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Ser i ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać razem z jajkami i mąką. Dodać odrobinę soli do smaku.
Uformować placuszki, smażyć na oleju.
Podawać polane gęstą śmietaną ( można też posypać świeżymi owocami i cukrem pudrem)
K U B A: TORTICAS DE MORON
Doskonałe kubańskie ciasteczka do kawy, aromatycznie pachnące skórką limonki
Od Ani Serwatkiewicz (funpage: Serwi's Cooking)
Doskonałe kubańskie ciasteczka do kawy, aromatycznie pachnące skórką limonki
Od Ani Serwatkiewicz (funpage: Serwi's Cooking)
Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 łyżeczki soli
• 1 szklanka miękkiego masła
• 2/3 szklanki cukru
• 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
• 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1 duże jajko
• dżem (najlepiej z guawy, jednak może być z dowolnych owoców)
WYKONANIE:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
2. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z limonki w jednym naczyniu.
3. Masło ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia i uzyskania lekkiej konsystencji kremu.
4. Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy kolejno jajko i sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników.
5. Gdy składniki się połączą, dodajemy małymi porcjami mąkę.
6. Ciasto przekładamy na stolnice lub blat wysypaną mąką, ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8cm. Z użyciem małej wykrawaczki luk szklanki wycinamy okręgi z ciasta, które układamy na wyłożonej papierem blasze. W każdym krążku formujemy palcem niewielkie wgłębienie, które wypełniamy małą ilością dżemu.
7. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 12-15 minut (do momentu aż krążki zaczną się lekko rumienić).
8. Po wyciagnięciu z piekarnika ciastka studzimy na kratce. Po ostygnięciu można je dodatkowo ozdobić przygotowując lukier z soku z limonki i cukru pudru.
Porcja powinna starczyć na ok. 25-30 ciastek (lub nawet więcej, w zależności od grubości ciastek).
• 3 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 łyżeczki soli
• 1 szklanka miękkiego masła
• 2/3 szklanki cukru
• 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
• 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1 duże jajko
• dżem (najlepiej z guawy, jednak może być z dowolnych owoców)
WYKONANIE:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
2. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z limonki w jednym naczyniu.
3. Masło ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia i uzyskania lekkiej konsystencji kremu.
4. Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy kolejno jajko i sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników.
5. Gdy składniki się połączą, dodajemy małymi porcjami mąkę.
6. Ciasto przekładamy na stolnice lub blat wysypaną mąką, ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8cm. Z użyciem małej wykrawaczki luk szklanki wycinamy okręgi z ciasta, które układamy na wyłożonej papierem blasze. W każdym krążku formujemy palcem niewielkie wgłębienie, które wypełniamy małą ilością dżemu.
7. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 12-15 minut (do momentu aż krążki zaczną się lekko rumienić).
8. Po wyciagnięciu z piekarnika ciastka studzimy na kratce. Po ostygnięciu można je dodatkowo ozdobić przygotowując lukier z soku z limonki i cukru pudru.
Porcja powinna starczyć na ok. 25-30 ciastek (lub nawet więcej, w zależności od grubości ciastek).
N I E M C Y: Smalzkuchen - mini pączusie
Od Katarzyny Fankidejskiej
Składniki:
500 g mąki
20 g drożdży
250 ml letniego mleka
2 jajka (żółtka)
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
500 g mąki
20 g drożdży
250 ml letniego mleka
2 jajka (żółtka)
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski, dać drożdże i mleko i dobrze wyrobić. Dodać
cukier i delikatnie wymieszać . Zostawić na ok. 10 minut do
wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść na gładkie
ciasto. Odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto o grubości 1 cm i
pokroić w kwadraciki wielkości 2 cm lub wykrawać kieliszkiem kółka.
Można chwilę jeszcze zostawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć porcje
na gorącym smalcu. Wykładać na papier kuchenny i posypać cukrem pudrem.
C H I N Y: Ciasteczka z zieloną herbatą
SKŁADNIKI:
·
2 szklanki mąki pszennej
·
3 łyżki matcha (może być również domowym sposobem zmielona zielona
herbata, ale wtedy ciastka nie będą tak soczyście zielone)
·
0,5 szklanki cukru
·
0,5 szklanki oleju roślinnego
·
odrobina wody
·
kilka łyżeczek cukru pudru
·
nasiona sezamu do obtoczenia
·
taro (bardzo popularny w Chinach składnik deserów, można ewentualnie
zastąpić ananasem)
PRZYGOTOWANIE:
·
Przesiej mąkę i matcha, wymieszaj.
·
W drugim naczyniu rozetrzyj cukier z olejem, następnie dodaj mieszkankę
mąki i matcha.
·
Ugnieć i rozwałkuj ciasto (uważaj by nie było za cienkie!) a następnie
wytnij z niego (np. za pomocą brzegu szklanki) płaskie, okrągłe
placki.
·
Rozgnieć taro (lub ananasa) z odrobiną cukru pudru. Tak przygotowane
nadzienie ułóż na jednym kawałku ciasta i przykryj go drugim, następnie zlep
brzegi.
·
Obtocz krawędzie ciastek w sezamie.
·
Piecz przez 8 do 10 minut w temperaturze 220°C na blasze wyłożonej
pergaminem.
I N D I E: Masala chai
Do rondelka wlewamy kubek (ok. 200 ml) wody. Wsypujemy cukier, przyprawy i herbatę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.
Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.
Składniki:
- 2 łyżki dobrej jakości czarnej herbaty lub 4 torebki ekspresowej
- 5 łyżeczek cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 3-4 goździki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 szczypta pieprzu
- 200 ml mleka
Do rondelka wlewamy kubek (ok. 200 ml) wody. Wsypujemy cukier, przyprawy i herbatę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.
Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz