20 g drożdży
250 ml letniego mleka,
2 jajka (żółtka)
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
1 łyżka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
Smalec do smażenia
Cukier puder do posypania
Wsypać mąkę do miski, dać drożdże i mleko i dobrze wyrobić. Dodać
cukier i delikatnie wymieszać . Zostawić na ok. 10 minut do
wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść na gładkie
ciasto. Odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto o grubości 1 cm i
pokroić w kwadraciki wielkości 2 cm lub wykrawać kieliszkiem kółka.
Można chwilę jeszcze zostawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć porcje
na gorącym smalcu. Wykładać na papier kuchenny i posypać cukrem pudrem.
Pucha!
Pucha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz