piątek, 17 lutego 2017

Przepis na mini - pączki Smalzkuchen od p. Kasi

500g mąki
20 g drożdży
250 ml letniego mleka,
2 jajka (żółtka)
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
1 łyżka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
Smalec do smażenia
Cukier puder do posypania 


Wsypać mąkę do miski, dać drożdże i mleko i dobrze wyrobić. Dodać cukier i delikatnie wymieszać . Zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto o grubości 1 cm i pokroić w kwadraciki wielkości 2 cm lub wykrawać kieliszkiem kółka. Można chwilę jeszcze zostawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć porcje na gorącym smalcu. Wykładać na papier kuchenny i posypać cukrem pudrem.

Pucha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz