TORTICAS DE MORON
Doskonałe do kawy, aromatycznie pachnące skórką limonki
Polecamy funpage Ani Serwatkiewicz z przepisami Serwi's Cooking
Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 łyżeczki soli
• 1 szklanka miękkiego masła
• 2/3 szklanki cukru
• 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
• 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1 duże jajko
• dżem (najepiej z guawy, jednak może być z dowolnych owoców)
WYKONANIE:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
2. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z limonki w jednym naczyniu.
3. Masło ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia i uzyskania lekkiej konsystencji kremu.
4. Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy kolejno jajko i sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników.
5. Gdy składniki się połączą, dodajemy małymi porcjami mąkę.
6. Ciasto przekładamy na stolnice lub blat wysypaną mąką, ugniatamy, a
następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8cm. Z użyciem małej
wykrawaczki luk szklanki wycinamy okręgi z ciasta, które układamy na
wyłożonej papierem blasze. W każdym krążku formujemy palcem niewielkie
wgłębienie, które wypełniamy małą ilością dżemu.
7. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 12-15 minut (do momentu aż krążki zaczną się lekko rumienić).
8. Po wyciagnięciu z piekarnika ciastka studzimy na kratce. Po
ostygnięciu można je dodatkowo ozdobić przygotowując lukier z soku z
limonki i cukru pudru.
Porcja powinna starczyć na ok. 25-30 ciastek (lub nawet więcej, w zależności od grubości ciastek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz